5 места за разглеждане в Ниш

Град Ниш в западната ни съседка Сърбия е на само 160 км. от столицата София, а това предразполага двудневно посещение през уикенда. Има множество места в града, които могат да се видят, а сред тях не са за изпускане:

Черепната кула – създадена е през 1809 г. и се намира недалеч от централната част на Ниш. В нея са поместени черепите на загиналите въстаници по време на битката в Чегар. Броят им задминавал 950, а гибелта им била в резултат от нареждане на турски паша Хуршид.

Нишка крепост – създадена е през XVIII в. Разполага се на брега на р. Нишава, която минава в центъра на Ниш. Нишката крепост има големи порти, носещи имената Стамбул, Видин, Белград и Великата порта. Разходка из крепостта предлага и екстри на съвременния турист. В нея има множество ресторантчета и заведения. През лятото в крепостта се организират фестивали с джаз музика, наречени „Нишвил“, а есен музикален фестивал „Нисомниа“, пъстър на различни стилове музика.

Нишка баня – е местност с лековити извори, намира се на 10 км от града, а в нея се разполагат термални извори с топли минерални води.

Медиана е наречено предградието в Ниш. Разполага се в източната част и до термалните извори. Предградието съществува от 4 век по времето на Константин Велики и е било негова летни резиденция. Сградата е мозайка с декорация и чудни стенописи. В нея има и водоснабдителна система и водна кула, а обиколка из нея може да предложи история от времето на римляни. Това предлага и музея Медиана.

Подземна улица за търговия – намира се под самата главна улица на Ниш. В нея има десетки магазинчета предлагащи всякакви сувенири и всичко, което туриста може да отнесе за спомен у дома си.