Кратка разходка до Сърбия

Северозападната ни съседка Сърбия има предлага интересни и забележителни места, природни красоти, история и очарование от гостоприемството на местните жители. В нея туриста не само може да се докосне до традиции и култура, но и да се потопи в забавната част, нощния живот и приятните емоции и да разгледа някои от градовете и селцата.

Планини, манастири, пещери всяко едно от тях може да разкаже на съвременния турист за героични събития и въстания от миналото и да представи една очарователна картина изпъстрена с богата растителност.

Климата в Сърбия е средиземноморски и умереноконтинентален. В него се редуват горещи лета придружени от валежи и студени зими в съпровод от снегове. Говоримият език е сръбски, а столицата Белград има с какво да изненада гостите. Белград е и най-голям град в страната, населените му достига над 7 млн. души. Освен сърби в страната преобладава и население от албанци, черногорци, унгарци, мюсюлмани, хървати, словаци, румънци, българи и други. Религията основно е православна, но има и процент, който се разпределя между католици, протестанти, мюсюлмани и униати.

За кратко посещение на северозападната ни съседка, добра дестинация с множество места за разглеждане е самата столица. В нея могат да се посетят военният музей създаден през 1878 г. и съхраняващ над 3000 експоната на модерно и древно изкуство и история. Сред тях могат да се видят римски шлемове, мечове, гръцки ками, сръбски оръжия на рицари, средновековни оръжия и екипировки.

Военният музей се разполага в крепостта Калемегдан, където се минават реки Дунав и Сава. Символ на Белград е крепостта Калемегдан. Тя се разполага в най-високата част на носа. Вътрешната й част е превърната в парк със скулптури.

Интерес събужда и Стария дворец останал от династия Обренович. В него днес се разполага градският съвет.

Белград се разполага само на 400 км. път с лек автомобил от столицата ни София и до днес буди интереса на българските туристи с историята си, това, че е родно място на небезизвестния Горан Брегович; с над 30 галерии и музей; площад “Терзие“, място на забавленията заведенията и дискотеките. И въпреки множеството бомбардировки от миналото си, Белград изненадва с модерна визия.